zaterdag 30 april 2011

Verplichte bron : Obama en geloof


In de speech die Obama geeft over geloof geeft hij vooral aan dat we niet enkel een christelijk land zijn of dat iedereen christelijk is, maar dat we heel veel verschillende godsdiensten en culturen bij elkaar zijn. Er zijn moslims, Joden, Christenen, hindoes, non- believers, ...
Dit is ook logisch dat we niet met allemaal dezelfde godsdiensten zitten. Het geven aan iedereen de kans om te geloven in wat ze willen. Maar het is volgens mij heel belangrijk dat we deze verschillende godsdiensten en culturen heel goed respecteren. Want het gaat er vooral om, om wat iedereen denkt en daar heeft iedereen zijn eigen mening over. En het is belangrijk dat we deze meningen respecteren en hun oordelen over bepaalde zaken ook eens aanhoren zodat we kunnen bekijken hoe dit in andere gevallen ook in zijn werk gaat.

Hij stelt zichzelf hierbij de vraag als we alle niet- christenen uitwijzen uit Amerika welke soort van geloof zouden we dan geven? Welke stukken van de bijbel zouden we gebruiken? Zouden we dan enkel het christelijk geloof kunnen gebruiken? Of hoe zouden we dan omgaan met de maatschappij en de verschillende mensen die misschien wel anders denken over bepaalde onderwerpen.

Hij vertelt hierbij ook in zijn toespraat dat democratie religieuze en gemotiveerde mensen vraagt die hun bekommernissen vertalen in universele waarden, eerder dan in godsdienstige waarden.

Democratie vraagt dat hun voorstellen kunnen worden beargumenteerd en in redelijke categorieën worden geformuleerd. Het is heel belangrijk denk ik dat al mensen een bepaalde mening hebben over iets dat of ze willen een wetsvoorstel maken dat dit zeker moeten steunen op argumenten en niet enkel op ervaringen. Want dan worden er volgens mij zeker verkeerde conclusies uit getrokken en dan gaat het volgens mij de verkeerde kant uit. Mensen moeten nog steeds objectief kunnen kijken in de plaats van telkens hun gevoelens of gedachten te laten meespreken.

Wat Obama ook vertelt is dat hij tegen abortus is om religieuze redenen maar als hij een wet zou willen verdedigen die abortus verbiedt, kan hij niet alleen verwijzen naar de leer van zijn Kerk of de wil van God. Hij zal hierbij moeten uitleggen waarom abortus bepaalde principes schendt van diegenen die een ander geloof hebben, of diegenen die helemaal geen geloof hebben. 

We leven in een pluralistische maatschappij en abortus is hierbij een hele delicate zaak om zomaar in een wettekst te kunnen gieten. Je moet de pro's en contra's goed afwegen en sterke argumenten naar voren schuiven om abortus bij vrouwen toe te laten. Je kan niet zomaar blind op God vertrouwen. Het moet hierbij ook medisch verantwoord blijven.  
Hij vind dat wanneer hij een wetsvoorstel over abortus zou moeten indienen dit vooral moeten steunen op argumenten en niet zomaar op het feit dat God het zo zegt of God het zo wil.

Het besluit dat ik hieruit vooral kan trekken is dat we met verschillende godsdiensten zitten in ons land en dat we moeten leren om deze te respecteren en hiermee te leren omgaan. Niet iedereen heeft dezelfde mening over bepaalde onderwerpen en dit is ook goed en door verschillende meningen te gaan bekijken gaan we ook dingen gaan bijleren en ik denk dat het goed is als we deze meningen ook willen horen. Ook heb ik bijgeleerd dat je bij onderwerpen zoals bijvoorbeeld abortus niet enkel gaat zeggen van : mijn God zegt dit zo, of zo. Je moet proberen om sterke argumenten te hebben die je bij je mening kunnen helpen.

Mijn eigen mening over deze toespraak :
Ik vond het een enorm moeilijk filmpje en ik heb het dan ook een aantal keer moeten beluisteren voor ik ongeveer doorhad waarover het ging. Hij legt het heel moeilijk uit in verschillende woorden waar ik niet veel van begreep. Uiteindelijk na lang zwoegen is het me uiteindelijk toch gelukt om ongeveer uit de toespraak op te nemen waarover Obama het over heeft en is het me gelukt om er mijn eigen mening over te kunnen formuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten