donderdag 31 maart 2011

Stap 4 : Bronnenlijst

Hier volgt een overzicht van alle bronnen die ik heb geraadpleegd voor dit werk te maken.

Boeken:
- Bracke, D. (2007) Over tijd. Leuven : Davidsfonds/infodok.
- Planckaert, S. (2006) Dagboek van een tienermoeder. Antwerpen : Standaard uitgeverij


Internet:
-http://www.klasse.be/leraren/archief/6985
-http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/10/20/congo-telt-hoogste-aantal-tienermoeders-ter-wereld
- http://www.tienermoeders.be/nl/getpage.asp?i=12&keyword=tienermoeders%2C+tienerzwangerschap%2C+tienervaders
-http://www.klasse.be/leraren/archief.php?id=12205
-http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/309166/2009/01/15/Unicef-tienermoeders-sterven-vaker.dhtml
-http://www.vub.ac.be/sjerp/deabortuswet.html
- http://www.goedgevoel.be/gg/nl/438/Tienerzwangerschap/article/detail/474826/2008/11/03/Sexy-tv-programma-s-lokken-tienerzwangerschappen-uit.dhtml
- De Morgen, Beckers, L., (11mei 2011) Tienermoeders krijgen nauwelijks ondersteuning in ons land. [Online] Beschikbaar : (http://www.centrumvoorsociaalbeleid.be/index.php?q=nieuws/de-morgen-tienermoeders-krijgen-nauwelijks-ondersteuning-in-ons-land)
-http://www.crz.be/nl/getpage.asp?i=26

 
Films + televisieprogramma's
- Juno ( A Jason Reitman film)
- Programma "Tienermoeders" op VT4.

Levende bronnen :
- Interview met levende bron 'Leticia'

Verplichte bronnen:
-http://www.kuleuven.be/thomas/algemeen/actualiteit/dossiers/verkiezingen/index.php
-Tekst : "De tolerantie voorbij" geschreven door Steve Stevaert.
-Tekst : "Katholiek onderwijs, dynamisch en pluriform" geschreven door Mieke Van Hecke.
-http://www.kuleuven.be/thomas/algemeen/actualiteit/dossiers/obama




Deze lijst wordt voordurend aangevuld.

Politieke partijen en hun standpunten over religie en levensbeschouwing

CD&V

Hun uitgangspunt is hierbij vooral dat onderwijs voor iedereen is, iedereen heeft een vrijheid voor onderwijs. Dit vind ik zeker al een goede instelling. Het is belangrijk dat iedereen hier een kans krijgt om aan onderwijs deel te nemen. Het is hierbij zeker ook belangrijk dat ze een school zelf kunnen kiezen waar ze zich goed voelen. Wat ik hierbij zeker ook goed vind is dat de overheid over de inhoud van religie en godsdienst niets mogen voorschrijven en dat dit door scholen zelf wordt beslist. Hierbij kunnen ze zelf kiezen hoeveel aandacht ze hier aan gaan schenken en hoe ver ze hierin gaan.

Groen!

In dit standpunt kan ik me zeker vinden omdat ik vind dat inderdaad veel ouders kiezen voor een school dicht bij hun thuis maar dit blijkt niet altijd de juiste oplossing.  Waar ze zeker ook gelijk in hebben is dat er steeds meer schoolplichtige kinderen komen waarbij Nederlands hun moedertaal niet is en met een andere godsdienst. Dit komt ook omdat er veel meer immigratie is in ons land en veel meer verschillende godsdiensten. Maar in scholen is het natuurlijk moeilijk om overal godsdiensten te gaan proberen inmengen. Ik vind dat Groen! hierbij een hele goede mening heeft omdat ze willen kiezen voor een open samenleving, waarbij alle godsdiensten en religies respect hebben voor elkaar en voor de waarden en normen. Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk dat de school hiermee meedoet. Dit vind ik een heel belangrijk gegeven en kan ik me heel zeker in vinden. Want ik denk dat niet alle scholen genoeg rekening houden met de verschillende godsdiensten.

N-VA

Wat ik goed vind aan de mening van NVA, is dat ze zeggen dat elk kind, waar het ook school loopt, 100% gesteund moet worden. Dit vind ik zeker heel goed, want het is belangrijk dat alle kinderen kansen krijgen om naar school te gaan en goed onderwijs te volgen. Het is belangrijk dat participanten op een verschillende manier positief worden gewaardeerd op verschillende vlakken. Want iedere persoon heeft een andere mening over onderwijs en levensbeschouwing en religie.

SPA

Bij dit standpunt kan ik me ook goed aansluiten omdat het volgens mij ook heel belangrijk is dat er een goed contact en een goede samenwerking is tussen de verschillende netten. Hierdoor kan er meer geld vrijkomen voor te werken aan de noden van verschillende kinderen. Dit vind ik zeker heel interessant want het is heel belangrijk dat kinderen hun behoeften en hun noden kunnen bevredigen anders kan het minder goed lopen met hun ontwikkeling bijvoorbeeld. Dit heeft natuurlijk het meeste kans op slagen wanneer dit als lokaal initiatief wordt genomen.

Spirit

De vraag van ouders en leerlingen respecteren is een heel belangrijk onderdeel van het levensbeschouwelijk onderwijs vind ik. Daarmee willen ze komen tot een één koepelstructuur die vrijheid van onderwijs garandeert. Dit onderhandelen met verschillende koepels zal ook niet vanzelf gaan. Daarbij is het goed als er een dienstverlening komt waarop scholen beroep kunnen doen om hun onderwijs daarbij te kunnen gaan verbeteren en het aan te passen aan de leerlingen en aan de ouders.
Dit is zeker een nieuw inzicht dat ik heb opgedaan.

Vlaams belang

Ook vlaams belang is een voorstander voor een samenwerking tussen verschillende scholen maar dan wel op vrij initiatief en uit vrije keuze. Dit vind ik zeker goed maar soms is het ook belangrijk dat de overheid zeker al een paar dingen oplegt waaraan scholen zich moeten houden maar ook kan er zeker een bepaalde vrije keuze in zitten zodat scholen kunnen kiezen voor een aanpak die het best past bij hun school.

Open VLD

Net zoals de SPA is open VLD ook voor een netoverschrijdende samenwerking. Daarbij is het zeker ook belangrijk dat onderwijsmiddelen efficiënt worden gebruikt. Dit is wel handig wanneer scholen hierbij gaan samenwerken, zo kunnen ze ideeën uitwisselen en samenzitten over de bepaalde aanpak die ze hierbij willen gebruiken.

SLP

Hier hebben ze het ook over een éénkoepelstructuur om zo tot vrijheid van onderwijs te komen. Zij willen in afwachting het aanbieden van dienstverleningen beter gaan herformuleren. Dit vind ik wel goed, zo kan elke school een bepaalde dienstverlening kiezen die ze kunnen gebruiken in hun school. Ook Spirit deelt deze mening.

Bron:
http://www.kuleuven.be/thomas/algemeen/actualiteit/dossiers/verkiezingen/index.php

zondag 13 maart 2011

Stap 3 : Leervragen

1) Hoe denken ze in andere culturen en godsdiensten over tienermoeders? En wat zijn de verschillende meningen hierover?

2) Wat zijn de problemen of moeilijkheden voor een tienermoeder in de samenleving en op school?

3) Voorziet het onderwijs bepaalde begeleiding voor tienermoeders en hoe scheppen ze kansen voor hen? 

woensdag 9 maart 2011

Stap 2 : Persoonlijk standpunt over het artikel

Uit dit artikel komt vooral een getuigenis naar voor van een jonge moeder die in een bepaald project is gestapt. Namelijk deeltijds beroeps secundair onderwijs (DBSO) een project 'Begeleiding Jonge Moeders'. Ze vertelt hier bij dat ze twee dagen per week naar school moet en de rest van de week heeft ze stage : thuis zorgen voor haar kind. Ik vind dit heel dapper van haar dat ze ondanks ze een kind heeft nog steeds naar school wil gaan om haar diploma te halen. Er zouden heel veel meisjes dit al hebben opgegeven, omdat de combinatie school en terwijl s'avonds nog voor een kind zorgen heel vermoeiend is en ook heel veel organisatie vraagt.

Volgens mij geeft het voor deze meisjes ook gewoon een veilig en goed gevoel omdat degene die aan dit project beginnen allemaal in dezelfde situatie zitten. Doordat ze in dezelfde situatie zitten kunnen ze zeker hun ervaringen uitwisselen en praten over vragen waar ze nog mee zitten of problemen die ze hebben ondervonden.

Ze worden ook heel goed begeleidt, dit geeft voor de meisjes daar volgens mij ook een veilig gevoel, dat ze worden bijgestaan wanneer ze het nodig hebben. Want wanneer je ontdekt dat je zwanger bent op zo'n jonge leeftijd zit je met heel veel vragen en heb je hiervoor ook antwoorden nodig. Dus wanneer er dan iemand is om je te begeleiden is dit zeker zinvol zodat deze tienermoeders ook weten waar ze zich aan kunnen verwachten en welke problemen er kunnen zijn.

Wat volgens mij ook enorm moeilijk is en wat je ook duidelijk merkt in het artikel is de organisatie die je nodig hebt wanneer je naar school gaat en ook na school nog met je kind bezig moet zijn. Daarom is het volgens mij belangrijk dat je hier een duidelijk overzicht over hebt, en dat je ook voldoende tijd voor jezelf neemt.

Het is voor een tienermoeder helemaal niet gemakkelijk, ze zitten in een compleet nieuwe situatie die ze vaak nog moeten verwerken om daarbij school te combineren is zeker moeilijk. Ze komen met verschillende nieuwe gevoelens in contact die ze moeten verwerken zoals onbegrip, onzeker, zenuwwachtig. Het is ook heel moeilijk wanneer ze naar school gaan en hun vrienden of vriendinnen kunnen zich bijvoorbeeld niet vinden in de beslissing die ze hebben genomen om het kindje te houden omdat ze vinden dat ze te jong is nog, nog niet volwassen genoeg.

Het is daarom ook heel belangrijk dat tienermoeders genoeg steun krijgen van verschillende personen zodat ze zeker hun hart eens kunnen luchten want het wordt al helemaal ongezond als ze hun gevoelens of zorgen gaan opkroppen. Het is belangrijk dat ze voldoende praten en hun gevoelens kunnen uiten.

Referentiekader : Door wie of wat wordt mijn mening beïnvloed?

- Ouders : Mijn ouders beïnvloeden mijn mening zeker ook heel hard. We hebben zeker een open relatie en kunnen over alles praten. Hierbij zou ik ook wanneer ik een tienermoeder zou zijn, zou ik veel steun krijgen van mijn ouders. Mijn ouders vinden naar school gaan heel belangrijk en een diploma halen dus hierbij volg ik zeker hun mening omdat ik dit zeker ook heel belangrijk vindt.
- Vrienden : Als ik het met vrienden over dit onderwerp heb, denken zij dat het helemaal niet gemakkelijk is om je kindje op te voeden als je nog zo jong bent en zij zouden dan ook kiezen voor adoptie. Hier ben ik niet echt mee akkoord. Dus mijn mening wordt minder beïnvloedt door mijn vrienden en meer door mijn ouders.
- Middelbare school : In de middelbare school deed ik al een richting die in het teken stond van kleuters en jonge kinderen. Hierbij hebben we dus ook wel wat verder ingegaan op tienermoeders en hielden we hier meerdere malen een debat rond. De meeste uiten hun mening dat ze het moeilijk zouden hebben moesten ze een tienermoeder zijn maar zeker hun kind zouden opvoeden. Dit heeft mijn mening zeker beïnvloedt ook omdat ik naarmate het ouder worden er een steeds bredere kijk op heb gekregen zodat ik mijn eigen mening voldoende kan vormen.

Stap 1 : Startartikel

Als artikel heb ik vooral eerst gezocht naar een artikel dat me aansprak, maar ook naar een artikel waar ook getuigenissen instaan van personen die zelf in de situatie als tienermoeder zitten.

Bron : 'Tienermoeders op schoolbanken', internet, Klasse voor leerkrachten 111, 2001- 01-03
(http://www.klasse.be/leraren/archief/6985)

Waarom heb ik dit artikel gekozen?
Ik heb voor dit artikel gekozen omdat ik zeker en vast meer te weten wil komen over hoe tienermoeders hun leven nog kunnen combineren door ook nog naar school te gaan, terwijl ze ook voor hun kind moeten zorgen na school.

Ik heb vooral ook het onderwerp tienermoeders gekozen omdat ik wil kijken hoe ze omgaan met hun verschillende gevoelens en of er veel tienermoeders zijn in verschillende culturen en verschillende landen. Want er zijn zeker verschillende landen waar mensen anders kijken naar tienermoeders en er een heel ander idee op nahouden.

Ik zou ook heel graag willen weten hoe de kerk over tienermoeders denkt, of ze hier een bepaald idee of beeld van hebben en hoe het in de verschillende godsdiensten zit. Hebben ze andere meningen hierover? of zijn de meningen ongeveer dezelfde?

Ook de problematiek en de gevolgen voor een tienermoeder en de samenleving wil ik zeker ook verder gaan onderzoeken. Met wat krijgt een tienermoeder zoal te maken? Zijn er bepaalde problemen waarmee ze te maken krijgen?